02 mars 2006

kandidatens lilla språklåda, Pompösa

En fråga man måste ställa sig när man tar en titt i TV-tablån, är varför SVT:s program om jämställdhet på arbetsplatser heter Jobba jämt, och inte Jobba jämnt.

Jämt är en synonym till alltid, jämnt är det ord varifrån vi härleder ordet jämställdhet, som är ämnet för programmet. Till exempel "bör lönerna vara jämnt fördelade mellan män och kvinnor som har samma position på ett företag". Förvisso kan man hävda att "lönerna jämt bör vara fördelade mellan män och kvinnor som...", men det säger inget om hur de ska fördelas, bara att de alltid ska fördelas.

En snabb titt i Svenska akademiens ordbok (SAOB) på Internet ger vid handen, och en påminnelse om, att ordet jämt också finns i konstruktioner med betydelsen "i samma läge som, i nivå med" (för vissa kanske mer bekant som jämte, jäms med), något som er eminente skribent naturligtvis visste om, men för tillfället inte erinrade sig. Även från detta ord kan vi med stor sannolikhet härleda ordet jämställdhet. Måhända missade er eminente skribent detta därför att han själv är van att använda formen jäms med, och därför inte kopplade exakt vad för betydelse av ordet det handlade om. Ännu troligare är att er eminente skribent dessutom, i de fall då han använder den andra formen för att uttrycka samma sak, säger eller skriver jämte (icke att förväxlas med en medlem av det lokalpatriotiska folkslag som besitter landskapet kring Östersund). Dessutom, och detta är troligen det allra starkaste skälet till er eminente skribents felslut, tycks det saknas en preposition i programmets titel. Ett objekts läge kan inte vara jämt ett annats, läget är alltid jämt/jäms med eller jämt/jäms vid (märk väl att denna regel inte gäller för varianten jämte). Just avsaknaden av prepositionen gör dessutom att programmets titel i alla fall, trots ordet jämts dubbla betydelse, har betydelsen jobba hela tiden.

Så har vi då inte bara fått oss en liten språklektion (varsågoda och kritisera dess alla fel och brister), vi har även, då denna text författats allt eftersom de fakta som presenteras i den även presenterats för skribenten, fått följa den eminente skribentens tankegångar och väg mot upplysning. I sanning fascinerande.

2 kommentarer:

M sa...

Du gör som vanligt en språkbevarande insats. All heder!

Daniel sa...

Bevarande, förruttnande, det går väl på ett ut ungefär. =P

 

Jag pingar till Nyligen.se |