28 september 2006

Högre värden?

Pengar är inte allt här i världen sägs det visst. Det finns större värden att bry sig om, sägs det visst. Konst, teater, litteratur. ”Du har ju pluggat litteratur!” Mjo, förvisso, men vad hjälper Greene, Faulkner, Huxley, Benedictsson, Boye, Strindberg och den förbannade Homeros den 28 i månaden när banksaldot står på 8,33, hyran ska in dagen därpå, och ens socialsekreterare just har ringt och sagt att man inte kommer få några pengar för de två månader som gått sedan man först tog kontakt med dem eftersom man har sökt för få jobb? Vad hjälper Tegnér, Karlfeldt, Ekelöf och Fröding när man inte kan följa med sina polare ut på krogen en gång i veckan för att man inte har lust att ta emot idelig välgörenhet bara för att kunna ta en simpel pilsner? Vad hjälper Céline, Carey, Austen och Almqvist när man inte vet om man kan äta någon frukost nästa dag, eftersom man knappt har råd med mjölk till gröten, och sylten för övrigt är slut?

Pengar må inte vara allt, men allt kostar pengar, och utan pengar är det omöjligt att uppleva de där högra värdena som är så djävla fina att kunna stoltsera med i bokhyllan och på middagsbjudningar.

Så nästa gång någon säger att pengar inte är allt här i världen, be då om ett kontoutdrag, sedan slår ni in skallen på dem med en snickarhammare.

Inga kommentarer:

 

Jag pingar till Nyligen.se |