På facebook kan man gå med i grupper eller bli fans till något eller någon. Vem som helst kan lägga upp en sida och bjuda in folk till att bli fans eller gå med i gruppen. Det kan röra sig om allt från att man gillar pärlplattor med TV-spelsmotiv eller någon viss musikartist, till att man vill återupprätta vaginans status i samhället eller marknadsföra sitt företag.
Många grupper har också ett politiskt budskap. Under oroligheterna i Iran förra året skapades ett antal grupper till stöd för den hunsade befolkningen, där videor och rapporter från protesterna länkades. Tämligen framträdande på sistone är ”Sverigedemokraterna har fel” och ”Sverigedemokraterna i riksdagen – nej tack”. Och i dag tipsade Facebooks små robotar mig om ”Vi som vill förhindra att Komvux läggs ned”. Trots att jag absolut inte vill att Komvux läggs ned, tvekar jag inför att klicka på ”bli fan”-knappen.
De mer lättsinniga grupperna jag är med i, som ”Good grammar is hot”, ”I judge you when you use poor grammar” eller ”Anonyma tidsödare”, ställer inga svårare spörsmål. Man visar sitt intresse för något mer eller mindre lustigt fenomen, och i och med det har man bidragit till att skapa och stärka såväl sin egen identitet, genom att stoltsera med gruppen på sin Facebook-sida, som andras, genom att öka på medlemsantalet och därmed skänka bekräftelse till alla som redan är med i gruppen.
Men när det kommer till verkliga politiska frågor, som grupperna om Sverigedemokraterna, demokratin i Iran eller bevarandet av Komvux, blir det lite knepigare. Inte en dag går utan att jag får tips från Facebook om behjärtansvärda grupper mina bekanta är med i. Ett litet klick och jag är också med, och stödjer, om än tyst, gruppernas sakfrågor.
Men vad är meningen med det? Om det där lilla klicket är allt jag gör, blir det då inte samma konsekvenslösa identitetsskapande som med de lättsinniga grupperna? Jag ser en grupp som uppmärksammar en orättvisa eller en oegentlighet, och känner ett styng av dåligt samvete för att jag inte gör mer för att förbättra världen i stort. Så jag klickar ”bli fan”, och stillar mitt samvete samtidigt som jag kan göra besökare på min sida uppmärksamma på att jag är en sådan person som bryr mig om demokratin i Iran. Men gör jag någon nytta? Om jag inte faktiskt engagerar mig i frågan är ju det enda jag egentligen har gjort att blåsa upp medlemsantalet. Eller?
27 februari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Förstår precis hur du tänker. Det känns som om det blir lite manteltofsar över det hela (Mt 23:4-5. Eller är det vi som är för njugga, á la "man kan inte hjälpa alla sa den snåle och hjälpte ingen". Det kanske har någon sorts opinionseffekt, det där medlemstalet. Jag är ju för ny i den här medievärlden för att kunna förstå om det är så. Kollar Irans regering?
Det är väl det man ska anta, att medlemsantalet i sig är relevant. Ungefär som vid en demonstration. 100 000 demonstranter är fler än 1 000, men på internet blir det ju bara en siffra, istället för en konkret massa. "Så här mycket plats tar 100 000 arga väljare!". Hur mycket plats tar 100 000 klick på "bli fan"-knappen?
Alltjämt, medier verkar gilla att citera mängden medlemmar, så någon effekt har det säkert, jag är bara tveksam till om det finns någon på invididnivå för så värst många av de faktiska medlemmarna.
Skicka en kommentar